Revolučná fytochemikália, ktorá niekoľkonásobne zvyšuje prirodzené detoxikačné procesy v našom tele, podporuje obranyschopnosť tela proti oxidačnému stresu a poškodeniu buniek, vytvára ochranný štít proti rakovine a podporuje našu imunitu.
Obsah v jednej kapsule:
* Denná dávka nie je stanovená
Zloženie: Aktivovaný glukorafanín, vyrobený z klíčkov semien brokolice (Brassica oleracea italica) s obsahom glukozinolátov a myrozinázy.
Neobsahuje: glutén, kvasnice, pšenicu, kukuricu, vajíčka, prídavný cukor, škrob, konzervačné látky, arašídové alebo iné orechy, ryby alebo kôrovce.
Odporúčané dávkovanie dospelí: Sulforafan sa užíva 1 kapsula denne s jedlom.
Každý druh ovocia či zeleniny má svoje špecificky ochranné látky, fytochemikálie (prírodná rastlinná zlúčenina). Chemoprevencia a liečba chronických chorôb pomocou rastlín a rastlinných extraktov sa už tisíce rokov praktizuje vo východných krajinách. V západných krajinách sa, na vedeckej úrovni, uznáva iba od prelomu 21. storočia. Medzníkom sa stala Správa Chemopreventívnej pracovnej skupiny Americkej asociácie pre výskum rakoviny, uverejnená v roku 1999 v časopise Cancer Research pod názvom „Prevencia rakoviny v nastávajúcom storočí“. Vedci v nej uznali túto formu chemoprevencie ako prijateľnú alternatívu pri prevencii a kontrole rakoviny.
Sulforafan je chemopreventívna protizápalová prírodná rastlinná zlúčenina (fytochemikália) bohatá na síru, ktorá sa vyskytuje v mnohých hlúbovitých zeleninách ako je brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel ale aj napr. rukola . Táto zlúčenina síry patrí medzi izotiokyanáty, a je zodpovedná za mnohé zdraviu prospešné vlastnosti brokolice. Práve síra je dôvodom, prečo u niektorých ľudí tieto zeleniny spôsobujú nafukovanie.
V čom je však háčik? V týchto potravinách sa sulforafan „skrýva“ v neaktívnej forme ako glukorafanín, ktorý sa aktivuje na sulforafan, až po narušení rastliny enzýmom myrozinázou. Spočiatku sa pripravoval z klíčkov brokolice a úspešne sa podával v mnohých malých klinických štúdiách zameraných na prevenciu rakoviny, astmy, pľúcnu funkciu, alkoholovú toxicitu, kognitívnu funkciu, žalúdočnú kolonizáciu baktériou Helicobacter pilori či na autizmus. Malé množstvo čerstvých klíčkov brokolice totiž obsahuje toľko ochrany proti rakovine, ako väčšie množstvo zrelej zeleniny.
Sulforafan EXTRA dodáva telu enzýmom aktivovaný sulforafan, ktorý sa vstrebáva v tenkom čreve.
Predstavme si kruhovitú bunku, v ktorej je na jednej strane uložený základ sulforafanu v podobe glukorafanínu a na druhej enzým myrozináza. Dostanú sa k sebe až vtedy, keď táto bunka praskne, poruší sa, enzým začne štiepiť glukorafanín a premení ho na jeho metabolit sulforafan. Organizmus ho potrebuje práve v tejto podobe. Aktívny enzým myrozináza, zabezpečuje vysokú úroveň využitia účinnej látky. Rýchlo sa vstrebáva a má vysokú biologickú dostupnosť v organizme. Prirodzene si ho môžeme vyrobiť aj sami počas žuvania surovej brokolice, pričom sa uvoľní enzým myrozináza.
Premena glukorafínu (sulforafán-glukozinolát) na sulforafan sa môže vyjadriť v tejto jednoduchej rovnici:
Aktívny enzým myrozináza je nevyhnutný na premenu glukorafanínu na sulforafan. Bez tohto enzýmu nebude možné zožať mnohé výhody prospešné pre zdravie sulforafanu. Bohužiaľ, mnohé výživové doplnky vznikli skôr, ako si vedci uvedomili, že pri výrobe a spracovaní tohto výživového doplnku treba venovať veľkú pozornosť ochrane myrozinázy. Výsledkom je, že väčšina doplnkov z brokolice neposkytuje žiadnu aktívnu myrozinázu. Takéto výživové doplnky v porovnaní s čerstvými klíčkami poskytujú 10-krát menej sulforafanu!
Sulforaphane Bioavailability from Glucoraphanin-Rich Broccoli: Control by Active Endogenous Myrosinase. Jed W. Fahey, 1 , 2 ,* W. David Holtzclaw, 1 Scott L. Wehage, 1 , ¤ Kristina L. Wade, 1 Katherine K. Stephenson, 1 and Paul Talalay
Published online 2015 Nov https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629881
Každý deň sme vystavení prívalu chemikálií, ktoré sa prirodzene nenachádzajú v našom tele. Ak je naša bunka vystavená znečisťujúcim látkam, chemikáliám alebo aj peľom začne tvoriť reaktívne druhy kyslíka, ktoré poškodzujú bielkoviny, tuky a DNA. To vedie k zvýšenej spotrebe glutatiónu – hlavného antioxidantu vodného prostredia každej bunky a aktivácii vnútornej bunkovej antioxidačnej obrany prostredníctvom hlavného spúšťača Nrf2. Našťastie má naše telo prirodzený detoxikačný systém, ktorý nám pomôže zbaviť sa škodlivých látok, ktorým sme vystavení v životnom prostredí alebo z domácich výrobkov a dokonca aj z jedla, ktoré jeme. Náš detoxikačný systém má 2 fázy: Najprv, keď do nášho tela vstúpia chemikálie, detoxikačné enzýmy fázy 1 ich začnú spracovávať na metabolity, ktoré môžu byť potenciálne škodlivé. Ľahký spôsob, ako si tieto metabolity predstaviť, je ako rozbité kúsky skla s „drsnými hranami“, ktoré môžu poškodiť normálnu funkciu buniek poškodením bunkovej DNA, proteínov a lipidov a môžu byť oveľa toxickejšie ako pôvodná chemická látka. Detoxikačné enzýmy fázy 2 menia potenciálne škodlivé metabolity na zlúčeniny rozpustné vo vode, ktoré sa z tela dajú ľahko vylúčiť. Ak je táto cytoprotektívna antioxidačná reakcia nedostatočná alebo je ohromená silnou oxidačnou záťažou, nedostatok glutatiónu sa prehlbuje, čo vedie k tvorbe celej kaskády zápalových cytokínov (IL-4, IL-5, IL-13, TNF. -alfa, chemokíny a pod.).
Sulforafan EXTRA podporuje prirodzený detoxikačný proces nášho tela pre environmentálne hrozby, ktoré sa vyskytujú vo vzduchu, ktorý dýchame, jedlo, ktoré jeme, a vodu, ktorú pijeme. Aktiváciou hlavného regulátora Nrf2 pomáha zvyšovať produkciu dôležitých detoxikačných enzýmov fázy 2 a stimuluje prirodzenú schopnosť tela vytvárať si veľké množstvo vlastných antioxidantov, čím podporuje odstraňovanie škodlivých metabolitov, ktoré môžu spôsobiť poškodenie DNA, bielkovín a tukov v našich bunkách. Jedným z hlavných antioxidantov, ktoré pomáha sulforafan produkovať je glutatión, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Sulforafan pôsobí ako zdravotná poistka pre naše bunky tým, že stimuluje ochranné a detoxikačné mechanizmy v bunkách. Toto umožňuje odstrániť environmentálne toxíny, ako sú ortuť a látky znečisťujúce ovzdušie z tela a opraviť poškodenia spôsobené oxidačným stresom a zápalom.
Jeho terapeutický potenciál je ďalej založený na schopnosti aktivovať činnosť 500 regulujúcich génov v našich bunkách. Tieto regulačné gény kontrolujú mechanizmy buniek, ktorými sa chránia pred oxidačným stresom, zápalom a DNA poškodzujúcimi vplyvmi a žiarením. Za normálnych podmienok tieto ochranné systémy v našich bunkách nevyužívajú svoju maximálnu kapacitu. Výskumné štúdie však odhalili, že zvýšenie úrovne aktivity týchto systémov sa dá docieliť práve sulforafanom, a tak znížiť riziko vzniku rakoviny a iných chronických chorôb.
Veľký pokrok v tomto smere sa zaznamenal objavením funkcie tzv. transkripčného faktora Nrf2 , hlavného regulátora, ktorý pomáha bunke zvládnuť oxidačný stres vyvolaný účinkom toxických či karcinogénnych látok. Je to jeden z najdôležitejších obranných mechanizmov bunky, ktorý ju ochraňuje pred vonkajším a vnútorným stresom . NrF2 sa nachádza v cytoplazme bunky a po vystavení škodlivou látkou vstúpi do jadra bunky, kde sa naviaže na bunkovú DNA a „zapne“ produkciu cytoprotektívnych (bunku ochraňujúcich) génov a dôležitých detoxikačných enzýmov fázy 2. Nrf2 je prítomný v našich orgánoch s najvyššou koncentráciou v zostupnom poradí v obličkách, svaloch, pľúcach, srdci, pečeni a mozgu.
Napr. u fajčiarov je aktivita tohto génu výrazne znížená, čo okrem iného vedie k tomu, že sa postihnuté pľúcne mechúriky zotavujú horšie.
Vedci zistili, že sulforafan je najúčinnejší aktivátor Nrf2. Univerzálna distribúcia Nrf2 v jednotlivých tkanivách ľudského tela významne zvyšuje potenciál ochranného účinku sulforafanu. Stimuluje prirodzenú schopnosť tela vytvárať si veľké množstvo vlastných antioxidantov aktiváciou hlavného regulátora Nrf2 a preto je jeho účinok ako „nepriameho antioxidanta“ viacnásobne silnejší ako pri podávaní priamo pôsobiacich antioxidantov (vitamíny A, C, E, stopový prvok selén Se).
Jednou z hlavných výhod sulforafanu je jeho vyššia biologická dostupnosť vďaka chemickej štruktúre a schopnosti zlučovať sa s tukmi (lipofilnosť). Preukázalo sa, že sulforafan má absolútnu biologickú dostupnosť okolo 80 % a dosiahne vrchol v krvnom obehu približne 1 hodinu po požití. Na porovnanie, kurkumín, silymarín, resveratrol a ďalšie sledované fytochemikálie, sú väčšie molekuly a ich biologickú dostupnosť je väčšinou iba 1 až 8 %.
Aby molekula získaná z potravy mohla ovplyvniť procesy v tele (génovú expresiu) , musí dosiahnuť dostatočnú koncentráciu v bunke. To znamená, že jej biologická dostupnosť musí byť dostatočne vysoká. Iba tak môže preniknúť cez črevný epitel a postupne vstúpiť až do cieľovej bunke.
Sulforafan EXTRA dodáva telu enzýmom aktivovaný sulforafan, ktorý sa vstrebáva v tenkom čreve. Aktívny enzým myrozináza, zabezpečuje vysokú úroveň využitia účinnej látky. Rýchlo sa vstrebáva a má vysokú biologickú dostupnosť v organizme.
Imunitný systém je kritickou súčasťou obranyschopnosti tela a tak nás ochraňuje pred zápalovými a infekčnými chorobámi. Sulforafan podporuje našu imunitu a potláča zápal tým, že zvyšuje aktivitu prirodzených zabíjačských NK buniek a zároveň potláča kľúčový regulátor zápalu NF-kB. Následkom toho sulforafan znemožní tvorbu zápal spôsobujúcich enzýmov, ako je cyklooxygenáza (COX-2) a NO syntáza (iNOS). Útočí na nežiadúce a škodlivé procesy odohrávajúce sa v našich bunkách a súčasne zvyšuje a podporuje obranné mechanizmy buniek.
Vedci v nedávnej štúdii sledovali dva kľúčové zápalové cytokíny u štyridsiatich zdravých ľudí s nadváhou , ktorým podávali 30 gramov čerstvých klíčkov brokolice. Zistili , že hladiny týchto zápalových proteinov ( interleukínu-6 a C-reaktívneho proteínu (CRP)) klesali v priebehu 70 dní, počas ktorých sa klíčky prijímali.
María TeresaLópez-Chillón, CarmenCarazo-DíazbDavidPrieto-Merino, PilarZafrilla, Diego A.MorenodDéboraVillaño. Effects of long-term consumption of broccoli sprouts on inflammatory markers in overweight subjects,. Clinical Nutrition Volume 38, Issue 2, April 2019
V posledných rokoch sa čoraz viac uznáva úloha oxidačného stresu v patogenéze astmy a alergie . Bunkový oxidačný stres je dôležitým faktorom pri astme a predpokladá sa, že je to hlavný mechanizmus, ktorým znečisťujúce látky ako sú častice výfukových plynov nafty , tabakový dym , ozón, fragmenty peľu a pod. poškodzujú naše bunky. Detoxikačné enzýmy fázy II odstraňujú oxidačný stres prostredníctvom zachytávania reaktívne druhy kyslíka, ktoré vznikajú počas oxidačného stresu a zároveň odstraňujú chemikálie a xenobiotiká. Sulforafan je doteraz najúčinnejší “spúšťač” týchto enzýmov. Jeho dôležitosť v patogenéze astmy a alergií zohráva aj jeho schopnosť blokovať produkciu prozápalových látok .
Kalifornská randomizovaná zaslepená štúdia kontrolovaná placebom na 52 dobrovoľníkoch ukázala, že prirodzene sa vyskytujúci sulforafan z klíčkov brokolice pri dávkach sulforafanu viac ako 100 g denne v bunkách dýchacích ciest vyvolal silný nárast antioxidačných enzýmov fázy II.
Sulforafan je dobre tolerovaný, nespôsobuje závažné nepriaznivé účinky a môže predstavovať významný krok pri znižovaní nárastu alergických respiračných chorôb.
Oral Sulforaphane increases Phase II antioxidant enzymes in the human upper airway
Marc A. Riedl, M.D., M.S.,1 Andrew Saxon, M.D.,1 and David Diaz-Sanchez, Ph.D
Clin Immunol. 2009 Mar https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2668525
Mnoho predchádzajúcich štúdií zistilo, že ASD je spojená s oxidačným stresom a zníženou antioxidačnou kapacitou . Sulforafan má veľa fyziologických účinkov, vrátane zvýšenej regulácie enzýmov ochraňujúcich bunky, zvýšenia detoxikácie a vylučovania škodlivých toxických látok a voľných radikálov, ktoré môžu ovplyvniť biochemické odchýlky spojené s ASD, ako sú narušenie imunitnej regulácie , oxidačný stres, mitochondriálna dysfunkcia, vystavenie látkam toxickým pre životné prostredie , črevná dysbióza , zníženie syntézy glutatiónu, zvýšenie peroxidácie lipidov a neuroinflamácia.
V randomizovanej, dvojito zaslepenej a placebom kontrolovanej štúdii dostalo 26 mladých mužov (vo veku 13 - 27 rokov) s poruchou autistického spektra sulforafan (50 - 150 umol), získaný z extraktov brokolicových klíčkov alebo nerozoznateľné placebo . Po 18 týždňoch došlo u účastníkov, ktorí dostávali sulforafan, k podstatnému zlepšeniu abnormálneho správania, sociálnej interakcie a verbálnej komunikácie a k signifikantnému zníženiu podráždenosti, hyperaktivity a stereotypov na rozdiel od skupiny s placebom(1). Pozitívne účinky boli zaznamenané aj počas ďalších 3 rokoch .(2)
Pozitívne účinky potvrdila aj ďalšia otvorená štúdia z Kalifornie. Autori v skupine 15 detí školského veku zistili štatisticky významné zlepšenie sociálnej vnímavosti a pozorovali trend k zlepšeniu správania po 12 týždňoch liečby prípravkom s obsahom glukorafaninu s enzýmom myrozináza.(3)
1. Singh K., Connors S.L., Macklin E.A., Smith K.D., Fahey J.W., Talalay P., Zimmerman A.W. Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD) Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 2014
2. Lynch R., Diggins E.L., Connors S.L., Zimmerman A.W., Singh K., Liu H., Talalay P., Fahey J.W. Sulforaphane from broccoli reduces symptoms of autism: A follow-up case series from a randomized double-blind study. Glob. Adv. Health Med. 2017
3. Bent S., Lawton B., Warren T., Widjaja F., Dang K., Fahey J.W., Cornblatt B., Kinchen J., Delucchi K., Hendren R.L. Identification of urinary metabolites that correlate with clinical improvements in children with autism treated with sulforaphane from broccoli. Mol. Autism. 2018
Protirakovinový potenciál sulforafanu ako prví objavili a preskúmali Slováci koncom 50. rokov 20. storočia. Profesorka Katarína Horáková bola členkou bádateľskej skupiny slovenských vedcov pri výskume izotiokyanátov na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ako vôbec prvá na svete objavila, protirakovinový účinok prírodného sulforafanu, na ľudských rakovinových bunkách in vitro. Dosiahnuté výsledky uverejnila spolu s kolektívom v roku 1968 v onkologickom časopise SAV Neoplasma. Bohužiaľ, až po "znovuobjavení" sulforafanu v roku 1992 Paulom Talalayom a kolektív v USA sa začal realizovať postupne systematicky výskum, ktorý krok po kroku odhaľoval utajenú silu a široké spektrum zdravotných účinkov sulforafanu nachádzajúceho sa v brokolici.
Súčasné lieky proti rakovine sú cielene zamerané na likvidáciu určitého typu rakoviny. Na rozdiel od nich sulforafan vytvára všeobecný protirakovinový ochranný štít, ktorý blokuje niekoľko krokov spoločne sa podieľajúcich na tvorbe rakoviny. Sulforafan útočí na vznik a rast rakoviny z niekoľkých strán súčasne:
© CarnoMed 2016 · Developed by CodeShore